Καλώς ήρθατε στη Βούρμπιανη

Η Βούρμπιανη απέχει περίπου 90χλμ. από τα Ιωάννινα και 35χλμ. από την Κόνιτσα και είναι ένα από τα 39 χωριά του δήμου Κόνιτσας.

Βούρμπιανη

Συνορεύει ανατολικά με την τοπική κοινότητα Οξυάς, νότια και νοτιοδυτικά με τις τοπικές κοινότητες Πυρσόγιαννης και Αμαράντου, δυτικά συναντώνται τα ελληνοαλβανικά σύνορα και από τη βόρεια πλευρά της συνορεύει με την τοπική κοινότητα Ασημοχωρίου.

Γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση από το 1700 έως το 1900 καθώς ήταν το σημαντικότερο κεφαλοχώρι της περιοχής, γεγονός που το επιβεβαιώνουν οι υπηρεσίες που παρείχε για την εποχή εκείνη όπως το σχολαρχείο, οι τρεις ενορίες ο στρατιωτικός λόχος αλλά και ο πληθυσμός που σύμφωνα με την απογραφή του 1895 ανέρχονταν στους 1779 κατοίκους.

Το ξακουστό μαστοροχώρι Βούρμπιανη, το οποίο έδωσε το όνομα του και στον ξενώνα μας, χωροθετείται στις παρυφές του Γράμμου βόρεια της πόλης της Κόνιτσας. Σε υψόμετρο 920μ., με φόντο τον περήφανο Γράμμο και θέα τους ορεινόυς όγκους τις βόρειας Πίνδου, ο παραδοσιακός οικισμός της Βούρμπιανης με τα παλιά αρχοντικά, το θρυλικό σχολαρχείο καθώς και τη μεγαλόπρεπη κεντρική εκκλησία της Παναγίας, σαγηνεύει, ηρεμεί και ελκύει τον επισκέπτη σε μια ευχάριστη διαδρομή ασφαλούς εξερεύνησης του παρελθόντος, της χαλάρωσης και της πλάνης των αισθήσεων.

Ακούστε όμορφες ιστορίες από τους κατοίκους της περιοχής που θα σας κάνουν να αναθεωρείσετε τα κακώς κείμενα, μαγευτείτε από το τοπίο, εξερευνήστε τη φύση, ελάτε κοντά στην πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής και ως δια μαγείας θα πλημμυρίσετε με αισθήματα χαρας, ανεμελειάς, αγαπης και αιδιοδοξίας.

Η Βούρμπιανη αποτελεί επίσης το ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στη γύρω περιοχή, καθώς τα περισσότερα από τα υπόλοιπα Μαστοροχώρια βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 20 λεπτών από αυτήν. Εκτός αυτού, άλλοι ενδιαφέροντες οικισμοί που αξίζει να επισκευθεί κανείς απέχουν λιγότερο από μία ώρα από τη Βούρμπιανη. Επίσης, το χωριό μας, αποτελεί την ιδανική αφετηρία για περιπάτους στο βαθύ δάσος πεύκης και οξυάς από το οποίο περιβάλλεται.

Βούρμπιανη

Ακόμη, ο πεζοπόρος, έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει τα μονοπάτια του Γράμμου ακολουθώντας όποια διαδρομή αυτος θέλει, εδώ αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα μονοπάτια της περιοχής έχουν πρόσφατα σημανθεί. Ο Γράμμος, το μαγικό βουνό. Το δηλώνει η πιο αρμόδια διεθνής οργάνωση, "The friends of nature", που χάρισε στην περιοχή τη μία παό τις δύο υποψηφιότητες για το βραβείο"Landscape of the year" (Τοπίο της χρονιάς), της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δηλώνουν ακόμα εκείνοι που την έχουν επισκεφτεί και έφυγαν θαμπωμένοι από το μεγαλείο της φύσης, εντυπωσιασμένοι από τον πλούτο της ζωής που κρύβει μέσα της και ενθουσιασμένοι από τις μέρες που έζησαν. Ο παράδεισος του Γράμμου τα έχει όλα - μοναδικά τοπία, ιστορικούς οικισμούς, ορειβασία, κυνήγι, extreme sports, οικολογικές διαδρομές, σπάνια ζώα - γιατί είναι ο παράδεισος του εναλλακτικού τουρισμού.

5 σημεία της περιοχής που δεν πρέπει να χάσετε!

  • Χαράδρα Βίκου, χρόνος μετάβασης από τον ξενώνα 40’.
  • Γεφύρι Κόνιτσας, χρόνος μετάβασης από τον ξενώνα 30.’
  • Γράμμος, χρόνος μετάβασης από το ξενώνα 20’.
  • Γεφύρι Δροσοπηγής, χρόνος μετάβασης από το ξενώνα 20’.
  • Εκκλησία και σχολαρχείο Βούρμπιανης.